Waarom is ondertiteling belangrijk voor jouw video?

Of je nou een video maakt voor je website, YouTube of andere sociale media. Het gebruiken van ondertiteling bij je video is ontzettend belangrijk. Maar waarom? Waarom is je video niet compleet zonder? Als je een video bij ons laat maken, ontvang je standaard twee versies:
de video met ingebakken ondertiteling en de video met ondertitels als een los SRT-bestand.
Wij merken vaak dat er geen ondertiteling geüpload wordt, of dat de video met ingebakken ondertiteling online wordt gezet. Dat is nadelig voor de kwaliteit en vindbaarheid van de video.
We leggen graag uit waarom dit zo is.

Maar wat is een SRT-bestand?

Een SRT-bestand is eigenlijk een normaal tekstbestand, waarin per seconde wordt aangegeven welke tekst er in de ondertitels te zien moet zijn. Deze bestanden kan je bijna overal toepassen bij je video. Van YouTube tot Facebook tot LinkedIn. Er zijn meerdere soorten ondertitel bestanden, maar met een SRT-bestand heb je de meest universele. 

Het nut van ondertiteling

Nu je wat meer weet over ondertiteling vertellen we je graag vijf redenen waarom ondertiteling belangrijk is voor jouw video. Ondanks dat je in eerste instantie misschien denkt dat ondertitelen niet nodig is, raden wij sterk aan om dit altijd te doen. Want wat je doel ook is, ondertitels zijn onmisbaar bij een goede video. Tenzij je video geen gesproken tekst heeft natuurlijk. 

  1. Ondertitels vergroten de vindbaarheid van je video 
  2. Video’s met ondertiteling scoren beter in de zoekresultaten van Google
  3. Ondertiteling helpt doven en slechthorenden om een video te kunnen volgen 
  4. Ondertiteling helpt de inhoud van de video beter te begrijpen 
  5. Ondertiteling vergroot je bereik op sociale media 

Genoeg redenen dus om jouw video te (laten) ondertitelen! En oh ja, twijfel je nog over de manier hoe je je video in wil gaan zetten? Wouter vertelt je hier meer over in de blog hoe je video online inzet.

Ondertiteling bij een YouTube-video

Zoals je eerder al kon lezen ontvang je van ons altijd twee versies van je video.
Waar je voor Instagram de video uploadt met ingebakken ondertiteling, gaat dit bij YouTube, LinkedIn en Facebook net even wat anders. Je wilt hier namelijk dat de kijker zelf de keuze kan maken of ze er ondertiteling bij willen of niet. Dit is dan ook de reden dat je hier niet de versie met ingebakken ondertitels uploadt.

YouTube maakt gebruik van automatische ondertiteling. Dit houdt in dat YouTube de video automatisch laat ondertitelen. Klinkt misschien ideaal, maar in de praktijk valt dit flink tegen.
Omdat YouTube een Engelstalig platform is, heeft het algoritme moeite om Nederlands goed te vertalen naar tekst. Hierdoor maakt YouTube regelmatig fouten en dit is niet alleen onprettig lezen voor de kijker, het komt ook nog eens onprofessioneel over.

Gelukkig kunnen we die automatische ondertiteling vervangen met het door ons aangeleverde SRT-bestand. Maar hoe doe je het dan wel? Nou, dat is vrij simpel. Je kan dit op twee manieren doen. Wanneer jij je video uploadt via YouTube kan je onder het kopje ‘video-elementen’ de ondertiteling toevoegen. (Zie onderstaande afbeelding.) Wanneer je video klaar is met uploaden krijg je de mogelijkheid om een bestand te uploaden. En hier komt dat zogenoemde SRT-bestand te pas.
Dit bestand krijg je bij ons standaard, los van je video, aangeleverd. Je uploadt hem en YouTube zet dit vervolgens om in ondertiteling voor je video. Je weet op deze manier zeker dat het klopt en je hebt er zelf geen omkijken meer naar. Handig toch? 

Vergeten de ondertitels toe te voegen? Geen probleem! Je kan dit altijd achteraf nog doen via de Creator Studio. Om hier te komen ga je naar jouw kanaal en klik je op ‘video’s beheren’.

We hopen dat je na het lezen van deze blog beter begrijpt wat het nut van ondertiteling nou is voor je video. Wij leveren bij een samenwerking standaard ondertitels aan.
Mocht je er niet uitkomen, staan wij altijd klaar om te helpen.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou of je bedrijf? Schroom niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Dan kijken we samen naar wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Contact

Pluto 13
8448 CM  Heerenveen

mail@mstrwrk.film
0513 640 800

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw