Uitlegvideo laten maken

Wil jij een video laten maken waarin je uitleg geeft over jouw product of dienst? Van het in kaart brengen van productkenmerken of -voordelen tot demonstratie van het gebruik van een product: een uitlegvideo is eigenlijk altijd een goed idee. De mogelijkheden zijn eindeloos en wij maken er graag een meesterwerk van.


Uitlegvideo: wat is dat?

Een uitlegvideo – ook wel: how to video genoemd – is een vorm van visuele communicatie waarbij complexe onderwerpen, concepten of processen worden uitgelegd aan de kijker met behulp van beeld en geluid. Het doel van een uitleg- of how to video is om informatie op een duidelijke, beknopte en begrijpelijke manier over te brengen.

Uitlegvideo's worden vaak gebruikt voor educatieve doeleinden, zoals in het onderwijs, trainingen, e-learningplatforms en zakelijke presentaties. Ze zijn ook populair op social media en websites als een manier om informatie op een toegankelijke en boeiende manier te delen.


Uitlegvideo versus instructievideo

In de praktijk lijken uitlegvideo's en instructievideo’s best op elkaar en ze kunnen dan ook elementen van elkaar bevatten. Een uitlegvideo over hoe een bepaald wetenschappelijk concept werkt, kan bijvoorbeeld ook instructie bevatten over hoe dit concept in de praktijk toegepast kan worden. En een instructievideo over het gebruik van een bepaalde tool kan uitleg bevatten over de achterliggende principes van de functionaliteit van de tool.

Hoewel de inhoud uitlegvideo’s en instructievideo’s kan overlappen, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Doel

Een uitlegvideo heeft als doel om complexe onderwerpen, concepten of processen op een begrijpelijke manier uit te leggen aan de kijken. Bij een instructievideo worden er stapsgewijs instructie gegeven over hoe een specifieke taak moet worden uitgevoerd.

Focus

Een uitlegvideo richt zich vaak op het uitleggen van een concept, idee of principe zonder dat het noodzakelijk is om een specifieke actie uit te voeren. Een instructievideo richt zich op het demonstreren van een bepaalde taak, procedure of handeling, vaak met als doel de kijker te leren hoe hij iets moet doen.

Complexiteit

Uitlegvideo's behandelen meestal complexe onderwerpen en vereisen vaak het gebruik van visuele hulpmiddelen en animaties om abstracte concepten te verduidelijken. Instructievideo's kunnen zowel eenvoudige als complexe taken behandelen, maar de nadruk ligt meer op het demonstreren van de stappen die nodig zijn om een bepaalde taak uit te voeren.


Uitlegvideo laten maken door MSTRWRK

VVoor een uitlegvideo maken we vooraf een script die precies de informatie bevat die moet worden overgebracht. De voice-over tekst wordt zorgvuldig geschreven om de boodschap helder en begrijpelijk te maken. Vervolgens gaan we aan de slag met de visuele elementen. Dit omvat animaties, grafieken, illustraties, en eventueel live-action beelden die de informatie ondersteunen en versterken. Deze visuele elementen helpen om abstracte concepten concreet te maken en de aandacht van de kijker vast te houden.

Daar zoeken we natuurlijk een passende voice-over bij, een stemacteur. Het is belangrijk dat die stem duidelijk is en prettig is om naar te luisteren. Daar besteden we veel aandacht aan. Bovendien voorzien we how-to video’s vrijwel altijd van muziek. Muziek versterkt de kijkervaring, vooral als je op bepaalde momenten de muziek wat meer op de voorgrond of achtergrond plaatst. Op die manier sturen we met muziek de aandachtcurve van de kijker én versterken we de communicatiekracht van de how-to video’s. 

Uitlegvideo's zijn over het algemeen kort en bondig om de aandacht van de kijker vast te houden. Meestal variëren ze van een paar minuten tot ongeveer tien minuten, afhankelijk van het onderwerp en de complexiteit ervan.

Wil jij een uitlegvideo laten maken?

Wil je meer weten over het produceren van een uitlegvideo voor je bedrijf of organisatie? Neem dan contact met ons op.

Contactformulier

>

Contact

Pluto 13
8448 CM  Heerenveen

mail@mstrwrk.film
0513 640 800

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw