De smartphone heeft al een tijd geleden z’n debuut gemaakt. We kunnen er dan ook niet meer om heen. In Nederland zijn meer smartphones in gebruik dan PC’s. Geen wonder dat het straatbeeld is veranderd.
15 Jaar geleden liepen we nog met een discman op zak om een cd te kunnen luisteren. Tegenwoordig downloaden of streamen we tientallen cd’s met één muisklik. We lopen met dopjes in de oren over straat om maar alle muziek te kunnen luisteren die we met net zoveel gemak gedownload hebben.
We hebben het straatbeeld geleidelijk zien veranderen door de witte oordopjes van de iPod. We zien pubers met een telefoon waar keiharde muziek uit komt en jong en oud maken te pas en te onpas selfies.
Gebeurd er iets bijzonders op straat? Dan pakken we massaal de smartphone om een video te maken. En hier gaat het mis...
Wanneer ik iemand een video zie maken of een video zie posten op Facebook, dan is deze (bijna) altijd verticaal. Waarom?
Deze vraag krijg ik niet beantwoord, zou het komen omdat we een telefoon altijd verticaal gebruiken? Maar video’s kijken we toch nooit verticaal? We kijken al jaren films, series en homevideo’s in een beeldverhouding van 16:9 en daarvoor nog in een 4:3 verhouding. Het is met de grote schermen van tegenwoordig toch juist zonde om maar 1/3 van je totale beeld te gebruiken?
Daarom wil ik jullie toch vragen om eens na te denken voor het filmen, draai je telefoon een kwartslag voordat je op de opnameknop drukt.
Je video’s én het straatbeeld zal er zoveel mooier van gaan uitzien. Ik als video professional wordt daar een blijer mens van.
Een demonstratie, georganiseerd door weblog Geenstijl, op het malieveld in Den Haag leverde amper demonstranten op, het lijkt er op dat mensen zich niet druk maken om het verticale video syndrome. Of zou het komen omdat we wel video’s maken met onze telefoon maar ze nooit terugkijken?
Zin in een verhelderend gesprek? Neem contact op en kom vrijblijvend een kopje koffie doen.