De kracht van testimonial video’s

Hoe vaak check jij de recensies van een product voor je het aanschaft? Altijd toch! Dat is precies waarom videotestimonials ook goed werken. Je neemt als consument namelijk eerder iets aan van een gelijkwaardige consument dan van het bedrijf zelf. Zo simpel is het. Maar wat is een testimonial in video precies en hoe zet je deze in?

De betekenis van testimonial is een positieve uiting of aanbeveling van een klant, werknemer of gebruiker van en over een product, dienst, bedrijf of merk. De persoonlijke ervaring is de basis van zo’n statement en het doel is om de waarde en betrouwbaarheid van het product, dienst of merk bevestigen. Recensies bij producten online zijn als het ware schriftelijke testimonials, maar je ziet ook steeds vaker testimonials in video vanwege de grotere impact en geloofwaardigheid.

Wat is een testimonial video?

Een testimonial video is een videoproductie waarin een klant, werknemer of andere belanghebbende zijn of haar positieve ervaring met een bepaald product, dienst, bedrijf of merk deelt. Deze video's bevatten oprechte verhalen en persoonlijke ervaringen die behulpzaam zijn bij het aankoopproces van potentiële klanten of collega’s. 

Om deze reden werken testimonials goed

De kracht van een testimonial zit in de echtheid en tevredenheid die de persoon in beeld uitstraalt. Deze video’s zijn een handig marketinginstrument, omdat ze visueel en auditief de echte ervaring van de gebruikers overbrengen.

Consumenten zijn namelijk steeds kritischer en sceptischer over traditionele reclame. Testimonials of recensies zijn van belang bij het opbouwen van vertrouwen. Een oprechte aanbeveling van een echte klant of werknemer is toch veel geloofwaardiger dan een gepolijste marketingboodschap van het bedrijf zelf. Video's voegen hier een extra laag van authenticiteit aan toe, omdat de kijkers de emoties en lichaamstaal van de spreker kunnen zien, wat de oprechtheid versterkt. Video’s hebben bovendien de mogelijkheid om een emotionele connectie te creëren met de kijkers. Door de verhalen van tevreden klanten of werknemers te tonen, kunnen potentiële klanten zich beter identificeren met de situatie en de emoties van de spreker. 

Op het gebied van marketing is videocontent van belang voor SEO (Search Engine Optimization). Zoekmachines zoals Google geven voorrang aan websites met videocontent. Dit betekent dus ook dat testimonial video's kunnen bijdragen aan een betere online zichtbaarheid. Daarnaast worden video’s vaak gedeeld op sociale media, wat het bereik en de impact vergroot.

Het gebruik van storytelling in marketing is effectief omdat het de informatie op een meer verhalende en boeiende manier presenteert. Dit kan potentiële klanten helpen om de voordelen van het product of dienst beter te begrijpen en te waarderen.

De kracht van testimonials in een wervingsvideo

Naast het feit dat video’s handig zijn om je marketingdoeleinden te halen, kun je testimonials ook inzetten als wervingsvideo in jouw zoektocht naar nieuwe collega’s of medewerkers. Het horen van succesverhalen en groeimogelijkheden binnen het bedrijf werkt inspirerend en motiveert nieuwe kandidaten om te solliciteren. Vaak geven medewerkers in hun testimonials inzicht in hun dagelijkse taken en verantwoordelijkheden. Dit helpt geïnteresseerde kandidaten om een duidelijker beeld te krijgen van wat er van hen verwacht wordt en kan helpen om de juiste match te vinden voor de functie.

Testimonials van huidige medewerkers geven ook nog eens een goed beeld van de bedrijfscultuur en -waarden. Het horen van oprechte ervaringen van huidige werknemers laat zien aan potentiële nieuwe medewerkers wat het betekent om deel uit te maken van het team.

Net zoals bij product- of dienstgerichte testimonials, dragen wervingsvideo’s met testimonials bij aan de authenticiteit en geloofwaardigheid van het bedrijf. Potentiële kandidaten zien echte mensen die hun eerlijke mening delen, wat veel overtuigender is dan standaard wervingsboodschappen.

Het succes van testimonials over een product of dienst

Als een product, een vakantie of een bedrijf slechte recensies online heeft, zoek je waarschijnlijk liever nog even verder. Als de recensies voornamelijk goed zijn, geeft dat een betrouwbaar gevoel en is het doen van een (online) aankoop veel prettiger. Wanneer je als potentiële klant ziet dat anderen positieve ervaringen hebben, versterkt dit de sociale bewijskracht (social proof). Dit concept, waarbij mensen de neiging hebben om het gedrag van anderen te volgen, is een krachtige psychologische factor in het beslissings- en aankoopproces.

Testimonials van klanten nemen mogelijke bezwaren en twijfels weg en bieden een breed scala aan perspectieven van verschillende klanten met uiteenlopende behoeften en ervaringen. Dit helpt om een breder publiek aan te spreken, omdat potentiële klanten waarschijnlijk een situatie of probleem herkennen dat vergelijkbaar is met hun eigen.

Een video met een aanbeveling laat de praktische kant van een product of dienst zien. In plaats van alleen positieve woorden, is het ook daadwerkelijk te zien en te horen in een praktijksituatie. 

Dit maakt de voordelen tastbaarder en makkelijker te begrijpen voor potentiële klanten.

Testimonial video laten maken

De kracht van testimonials in videoformaat is inmiddels wel duidelijk. Het vermogen om authenticiteit, emotie en geloofwaardigheid over te brengen is de sleutel tot succes. Dat geldt voor recensies voor producten en diensten én voor het aantrekken van nieuwe collega’s. 

Wil jij aan de slag met testimonial video als marketing- of wervingsinstrument? Dan ben je bij MSTRWRK aan het goede adres. De positieve ervaringen met jouw product of dienst verdienen een meesterwerk en precies daarvoor zit je bij ons goed. Vanuit onze studio in Heerenveen gaan we graag voor je aan de slag met jouw videotestimonial.

Contact

Pluto 13
8448 CM  Heerenveen

mail@mstrwrk.film
0513 640 800

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw