Fakânsje

Fakânsje

Net als veel andere bedrijven kwamen we tot een gedeeltelijke stilstand van het reguliere werk in de begin fase van corona. Dat gaf ons de gelegenheid om weer eens iets voor ons zelf te maken. Het idee ontstond om de samenwerking te zoeken met andere creatievelingen en zo onze krachten te bundelen. Het project Fakânsje was geboren.

Om ons bij te staan bij de conceptfase hebben we Canned Rainbow benaderd. Canned Rainbow is een creatief en een sterk conceptueel denkende partij waar we vaker mee samenwerken en was voor ons een logische keuze. Daarna begon de zoektocht naar een dichter. Uiteindelijk spraken we (inderdaad via een videocall) met Nyk de Vries als aangewezen Dichter van Friesland. Nyk reageerde ontzettend enthousiast. Hij schreef het gedicht en componeerde de muziek wat de fundering werd van het verhaal.

Het concept

De zwaarste gedeelte van de corona storm hadden we ondertussen een beetje achter de rug gehad. De wereld en de zorg begon weer vooruit te kijken. Uiteraard bleven er genoeg restricties van kracht en was de nabije toekomst nog onzeker. Kunnen we nog op vakantie? Zijn er nog festivals waar we heen kunnen? Mogen we weer meer mensen gaan zien?

'Wy fleane net dizze simmer, wy bliuwe ticht by it eigen hiem' wat vrij vertaald betekent; 'We vliegen niet deze zomer, we blijven dicht bij eigen huis'. In de samenleving die we gecreëerd hebben gaat alles ontzettend snel, veel mensen kunnen het niet meer bij houden en moeten noodgedwongen naar verre landen vliegen om 'fakânsje' te vieren om maar een beetje te kunnen bijkomen. Hoe verschrikkelijk de corona crisis ook is geweest, gaf het voor sommige mensen juist de ruimte om even op adem te komen en te genieten van het gene wat we thuis wél hebben. Dat werd uiteindelijk ook het uitgangspunt voor het verhaal.

Matthias over deze case

Een mooie samenwerking met andere creatievelingen word ik persoonlijk altijd blij van! Het geeft friesse inzichten en ruimte voor nieuwe denkpatronen. Het was ook weer een tijdje geleden dat we konden filmen en dus een prettige afwisseling in een samenleving waar thuis blijven de norm is geworden.
Samen alleen. Alleen samen.

Een eigen project is ook altijd goed om de grenzen op te zoeken en andere dingen te proberen met het risico om te falen. Daar leer je vervolgens weer van en die kennis kun je weer meenemen naar een commerciële klus.

Op deze pagina vind je verschillende cases waarin wij onze expertise met veel plezier hebben toegepast.

credits

Een gedicht van
Nyk De Vries

Concept
Canned Rainbow
Matthias Maaskant

Producer
Ype Koopman

Director Of Photography
Matthias Maaskant

Production Assistant
Anna Teune

Editor & Colorist
Matthias Maaskant

Composer
Nyk De Vries

Sounddesign
Jurian Gerard

Ook interessant

Contact

Pluto 13
8448 CM  Heerenveen

mail@mstrwrk.film
0513 640 800