Documentaire 'Heit'

Waarom een documentaire?

Het bijzondere van video vind ik het kunnen vertellen van een verhaal met extra dimensies. Naast het verhaal opzich, kan beeld veel betekenen bij het verhaal. De puzzel om een goede balans te vinden tussen verhaal, beeld en muziek is voor mij de grootste uitdaging. En dat kan je goed in een documentaire uiten, waar het onderwerp van het verhaal al een sterke basis geeft.

Afstuderen

Aan het eind van mijn opleiding Communication and Multimedia Design was het punt aangebroken om te gaan afstuderen en ik wist al hoe ik dat wou doen, namelijk een documentaire maken. Helaas zat ik wel met een klein puntje, het onderwerp... Die had ik nog niet. Ik wilde niet een film maken om het filmen, maar juist om een goed verhaal te vertellen.

Mijn afstudeerdocent (Chris Mostert) heeft mij toen in contact gebracht met Piter. Ook hij wou afstuderen en, net zoals mij, een documentaire maken. Het grote verschil was dat hij al een onderwerp had, namelijk zijn bekende vader die kort daarvoor was komen te overlijden.

De film hebben Piter en ik uiteindelijk samen geregisseerd en daarnaast heb ik mij vooral bezig gehouden met de montage. De grootste uitdaging voor mij was het puzzelen met beeld en het verhaal. Een goede balans vinden. Dat moment wanneer de puzzelstukjes op zijn plaats vallen, daar haal ik de kick uit.

Documentaire 'Heit'; een bijzonder verhaal

In deze poëtische film gaat Piter opzoek naar het niemandsland tussen hem en zijn vader, de overleden blinde dichter Tsjêbbe Hettinga. De hoofdlijn van de zoektocht is "Wie was mijn vader?" Hierdoor ontstond de titel ‘Heit’, het Friese woord voor ‘vader’. De lichte kant van Tsjêbbe wordt volgens Piter bepaald door de ongekende visuele, poëtische kracht van zijn vader. Bovendien was zijn vader een geliefde en karakteristieke verschijning. Daarnaast gaat de film ook in op de donkere kanten van Tsjêbbe. Piter heeft zich door de afstand – het Niemandsland – tot zijn vader niet goed aan hem kunnen spiegelen. Overmeesterd door het verdriet om het verlies van zijn moeder en vader, zo kort achter elkaar, gaat hij op zoek naar antwoorden op vragen waarmee hij achterbleef.

Vertoningen

De eerste versie van de film is in première gegaan op het Noordelijk Film Festival 2014 en kreeg daar van de Leeuwarder Courant Publieksprijs een score van 9,3. Naar aanleiding van de vertoning op het festival, zijn er gesprekken met Omrop Fryslân geweest om de film ook tijdens Fryslân DOK uit te zenden. Dit is uiteindelijk op 14 & 15 mei 2016 na kleine aanpassingen gebeurd bij NPO 2.

De film kan hier teruggekeken worden.

Contact

Pluto 13
8448 CM  Heerenveen

mail@mstrwrk.film
0513 640 800